Stijltips voor de perfecte bruiloft

Een bruiloft is een van de mooiste momenten om mee te maken in je leven. Een dag om de liefde te vieren samen met familie en vrienden. Dit is ook een prachtig moment om je stijlvol en feestelijk te kleden. Van Uffelen helpt jou graag met het vinden van een mooie outfit of trouwpak.

Op deze pagina vind je praktische tips voor het kopen van een trouwpak óf wat je kan dragen naar een bruiloft. Voordat je verder gaat willen we je vragen hieronder een keuze te maken.



Je gaat zelf trouwen of kijkt voor iemand die gaat trouwen

De grote dag komt eraan. Samen met je partner is alles gepland, de locatie geregeld, de catering in orde en na intensieve selectie zijn de uitnodigingen verstuurd naar de mensen die jullie graag op de bruiloft zien. Er ontbreekt nog 1 essentieel onderdeel, het trouwpak. Omdat wij begrijpen dat je kunt verdwalen in de keuzes voor een goed trouwpak, hebben wij hieronder een aantal tips beschreven, waarmee jij altijd een goede keuze maakt en jouw onvergetelijke dag stijlvoller dan ooit wordt!


1. Het begint allemaal met oriënteren

Voordat je iets onderneemt, kijk eerst eens rustig (online) rond, wat zijn nu de stijlen die er zijn? En zijn er stijlen die bij jou passen? Welke kleuren vind je mooi? Wil ik een print of juist niet? Wil ik een gilet? En wat voor kleur overhemd wil ik bij mijn colbert? Laat het allemaal op je inwerken en kijk wat jouw persoonlijke smaak is. Moeilijk om iets te vinden waarvan jij denkt; dit past bij mij? Dat begrijpen we maar al te goed. Om je te helpen kun je bij ons altijd een afspraak maken. Met ons deskundig advies begeleiden we jou in een keuze die bij je past.

Nu je inspiratie hebt opgedaan, ontwikkel je waarschijnlijk voorkeur voor een bepaald type pak.

Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor pak je wil. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren van dit seizoen, mogelijke prints en de vele materialen. Daarnaast kun jij je oriënteren in wat voor pasvormen er zijn en wat je mooi vindt. Gaat je voor een tweedelig trouwpak, een double-breasted variant of toch liever voor de smoking?

(Kleur)thema, seizoen en locatie

Combineer één van bovenstaande opties met het kleurthema van je bruiloft, passend bij het seizoen, de locatie en je persoonlijke voorkeur. Hoewel niet altijd gebruikelijk, kun je ook je partner betrekken bij het oriëntatieproces. Maak bijvoorbeeld alleen - of juist met jouw partner - een moodboard. Deze kan je dan meenemen naar een pasafspraak zodat de adviseur je nóg beter kan helpen. daarnaast kan je ook nog een stukje van de stof van de trouwjurk meenemen naar jouw afspraak. Zo weet je zeker dat de kleur van jouw pak goed is afgestemd op de kleur van de trouwjurk.


2. Maak op tijd een afspraak - alleen of met familie en vrienden

Omdat er vaak maatwerk aan te pas komt bij het samenstellen van een trouwpak, kun je deze niet altijd direct meenemen na een afspraak. Deze dient namelijk vermaakt te worden en dat kost tijd! Om echt vakwerk te leveren, hebben de specialisten tijd nodig om alles correct af te werken. Maak daarom (ruim) van te voren een afspraak om je maten op te nemen en je te laten adviseren, Als je een afspraak maakt dan kun je natuurlijk ook familie en vrienden meenemen! Wil je ook meteen kijken voor jouw getuige, vader of schoonvader? Doe dit direct samen. Zo kun je jullie wensen op elkaar afstemmen én is iedereen in 1x op tijd klaar.

Een afspraak maken bij Van Uffelen

Heb je al genoeg informatie? Maak hier vrijblijvend jouw afspraak. Onze pakkenexperts adviseren graag en in alle rust. Zij nemen de tijd om jouw wensen door te nemen.

3. Belangrijke details om op te letten -  het opmeten van jouw trouwpak

De pasvorm van een trouwpak is erg belangrijk! Op jouw grote dag wil jij er stijlvol en verzorgd uitzien, maar je wilt natuurlijk ook comfortabel kunnen bewegen. Een aantal facetten zijn erg belangrijk om rekening mee te houden, denk aan:

  • De plaatsing van het jasje op de schouders
  • De aansluiting rond de taille
  • De ruimte bij de broekband
  • De wijdte bij de bovenbenen en het kruis
  • De lengte van de broek
  • De aansluiting van de boord 
  • De centimeter die het overhemd onder het colbert vandaan komt 

En dat is nog niet alles. Er zijn nog veel meer facetten om op te letten. Daarover adviseren onze specialisten je uiteraard graag. 

Opmeten en vermaken

Het gebeurt maar zelden dat een pak direct perfect past. Door het opmeten van een (maat)pak, past een specialist jouw pak aan op precies de juiste afmetingen. Vaak maken kleine details het verschil in hoe je eruit komt te zien op de grote dag. Met alle kleine regeltjes waar je op dient te letten, adviseren wij altijd om een expert mee te laten kijken. Tijdens de opmeetsessie kunnen zij het pak direct afspelden en de specificaties gecombineerd met jouw maten direct naar het atelier sturen. Zo krijgt het pak de perfecte pasvorm voor jouw lichaam.


4. Stoffen en details, zo veel keuze, zo veel varianten.

Als het goed is bespreek je tijdens de afspraak met onze specialist de gewenste kleur van je pak en heb je al een idee van de stof die je wilt kiezen. Nu kan je samen nog bepalen voor welke details je wilt gaan. Wil je een breed of smal revers? Heb je al nagedacht over welke manchetknoop je gaat dragen bij je overhemd? En welke kleur overhemd kies je bij je colbert? Moet daar dan ook een pochet bij? Een goede specialist adviseert je over de details welke je in je pak kunt verwerken en denkt mee in een opzet die bij jou past.


5. Kies een pak wat bij je past

Het allerbelangrijkste op jouw trouwdag is dat jij je zelfverzekerd en comfortabel voelt in jouw trouwpak. Kies een stijl en kleur die het dichtst bij je persoonlijke voorkeur liggen. Ben jij een wat meer introvert persoon? Dan is een uitgesproken kleur of print wellicht minder passend bij jou. Draag jij in het dagelijks leven al wat meer opvallende kleding, dan zal niemand tijdens de bruiloft verbaasd opkijken als jij met een felle kleur of bijzondere print verschijnt.


6. Kies de juiste accessoires

Bij een trouwpak is het belangrijk dat de accessoires bij het pak passen, maar ook bij elkaar.

Strik of stropdas

Bij het trouwpak hoort een strik of stropdas. Wil je ook een pochet? laat deze dan perfect matchen met je strik of stropdas.

Riem en schoenen

Bij een pak van neutrale kleur kunnen de riem en schoenen nét dat beetje extra geven voor een opvallende twist. Stem deze wel goed op elkaar af. De kleuren van de schoenen en riem dienen perfect te matchen, of laat de print van je schoenen ook terugkomen in je riem. Zeker de schoenen kunnen de uitstraling van je pak bepalen. Ga je voor een gespsluiting of veterschoen?

Manchetknopen

Last but not least kan je de kleur en stijl van de manchetknopen afstemmen met de riem, schoenen en zelfs trouwring.


7. Oog voor detail - de minder zichtbare elementen

Als kers op de (bruids)taart zijn er nog een aantal details die je pak helemaal afmaken. Denk aan de sokken, het shirt onder je overhemd, en eventueel zelfs je boxershort. Hieronder een aantal gangbare adviezen.

Sokken

Je kan jouw sokken matchen met de kleuren van jouw pak, stropdas, pochet of strik. Dit maakt dat jij van top tot teen stijlvol het ja-woord kan zeggen.

T-shirt met ronde hals

Onder jouw overhemd kan je het beste een T-shirt dragen met een ronde hals, zodat je de hals van het T-shirt niet door het overhemd heen ziet.

Boxershort

Het is belangrijk dat je het juiste ondergoed onder jouw pak draagt. Bij een boxershort die mooi aansluit zie je geen lijnen of vouwen onder de pantalon.

Last but not least, de kledinghoes

Vervoer en bewaar het trouwpak in een kledinghoes voordat jouw grote dag begint. Zo bescherm je jouw pak tegen kreuken, stof en water.




Wat trek je aan als gast op een bruiloft?

Als er binnenkort een bruiloft op de planning staat, dan heb jij je waarschijnlijk afgevraagd wat je aan gaat trekken. Een bruiloft is een feestelijke gelegenheid, waar jij je natuurlijk op wilt kleden! Wij geven jou graag advies over waar je op kan letten tijdens het uitzoeken van jouw outfit.


Er staat een dresscode op de uitnodiging

Kijk goed op de uitnodiging of er een dresscode staat vermeld! Het bruidspaar kan voor hun grote dag een bepaald thema in gedachten hebben, waar een dresscode bij hoort. Twijfel je? Dan kan het geen kwaad om dit te vragen aan het bruidspaar.
Als er een dresscode bij de uitnodiging zit, dan wordt er verwacht dat jij je daarop kleedt. Bekende dresscodes zijn o.a. black tie, tenue de ville, cocktail of smart casual. Eén ding dat al deze thema’s gemeen hebben, is dat er verwacht wordt dat jij er stijlvol en verzorgd uitziet. We hebben bovengenoemde dresscodes op volgorde gezet van het meest chique tot casual chique. Naast deze dresscodes kan een bruidspaar ook een bepaalde accentkleur verwerken in hun bruiloft. Ook hier kun je rekening mee houden in jouw kledingkeuze. Je kan deze kleur ook verwerken in jouw accessoires.
Wil jij geadviseerd worden door ons over de verschillende dresscodes? In onze winkels helpen we graag bij het uitzoeken van een geschikte outfit.


Er staat geen dresscode op de uitnodiging

Staat er geen dresscode vermeld? Ook dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee kan houden om niet uit de toon te vallen op deze mooie gelegenheid.


1. Stijlvol en feestelijk

Het is gebruikelijk om feestelijk en stijlvol gekleed te gaan naar een bruiloft. Het wordt door het bruidspaar erg gewaardeerd als jij op hun speciale dag ook (extra) je best doet op jouw outfit. Deze dag zullen er waarschijnlijk vele foto’s worden gemaakt en dan is het ook voor jou fijn dat je straalt. Deze foto’s zijn een herinnering aan een prachtige dag, waarop jij er ook fantastisch uitzag!


2. Kleed je niet in het wit

De belangrijkste (ongeschreven) regel is toch wel: draag geen wit naar de bruiloft als genodigde! De focus tijdens de bruiloft is gevestigd op het bruidspaar. Daarom is het gebruikelijk dat gasten geen wit dragen, omdat dit onbedoeld de aandacht van de bruid kan halen.


3. Stem je outfit af op de locatie en het weer

Houd tijdens het uitzoeken van jouw outfit ook de trouwlocatie en het seizoen in je achterhoofd. Veel bruiloften zullen in de lente of zomer plaatsvinden, maar niets is zo onvoorspelbaar als het weer! Er zijn ook een aantal trouwlocaties die invloed kunnen hebben op jouw kledingkeuze.

Strand

Als de bruiloft bijvoorbeeld plaatsvindt op het strand, is ons advies om te letten op het schoeisel. Hakken kunnen wegzakken in het zand! Houdt er ook rekening mee dat er op het strand harde wind kan staan. Dit is voor zowel dames als heren goed om bij stil te staan. Een loszittend jurkje kan daardoor met de wind meewaaien, net als een hoed of een colbert.

Religieuze gebouwen

Is de ceremonie in de kerk of in een ander gebedshuis? Houd er dan rekening mee dat de schouders bedekt moeten zijn en het decolleté niet te diep uitgesneden is. Een sjaal kan een mooi accessoire zijn om de schouders te bedekken bij een mouwloze jurk.

In de buitenlucht

Is er in de avond een feest in de buitenlucht? Houd er rekening mee dat de temperatuur ook in de zomeravonden snel kan dalen. We adviseren je om voor de zekerheid een jas, omslagsjaal of colbert mee te nemen.

Laat je inspireren bij Van Uffelen

Naast bovengenoemde tips adviseren wij jou graag in alle rust over de mogelijkheden voor een prachtige outfit. Neem plaats aan onze koffietafel zodat we jouw wensen kunnen doornemen. Daarna zullen we kijken welke items uit onze kledingcollectie mooi bij jou en bij de bijzondere gelegenheid passen. Maak hier vrijblijvend jouw afspraak.


Naar boven
De website maakt gebruik van cookies. Dit doen we om de website zo goed mogelijk te laten werken, continu te verbeteren en u gepersonaliseerde content en advertenties te tonen. De essentiële functionele- en tracking cookies worden gebruikt voor basisfuncties. Advertentie cookies worden geplaatst door derden om relevante advertenties te tonen. Bij acceptatie geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies. In de cookie instellingen kunt u eventueel de niet-essentiële advertentie cookies uitschakelen. Lees onze cookieverklaring of ons privacy policy.